Începând de mâine, 27
februarie, creștinii ortodocși intră în Postul Mare – o perioadă de pregătire
pentru sărbătoarea Paștelui, care va fi marcată în acest an pe data de 16
aprilie.
Confrom Tipicului
Bisericesc, alcătuit de regretatul Arhimandrit Ermoghen (Adam), în această
perioadă există unele restricții alimentare, pe care credincioșii ar trebui să
le respecte. Astfel, în primele 2 zile din Postul Mare, cei care pot, ar fi
bine să nu mănânce nimic, iar cei mai slabi - seara puțină pâine și apă.
În I săptămână, seara
după canon se consumă pâine, fructe, legume uscate. În Săptămâna Patimilor se
consumă mâncăruri uscate, seara.
În Vinerea Patimilor
– cine poate, nu mănâncă nimic.
În tot restul
Postului Mare – de luni până vineri, o singură dată pe zi se consumă pâine și
legume fierte fără ulei.
Sîmbătă și duminică –
de 2 ori pe zi, pâine, legume, ulei și vin.
La sărbătorile:
Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul, Sf. 40 Mucenici, Sf. M. Mc. Gheorghe,
Joia Canonului Mare (săptămâna a V – a), Înainte și după sărbătoarea Bunei
Vestiri, Joia Mare se dezleagă la ulei și vin, în orice zi n-ar cădea.
Pe lângă restricțiile
alimentare, în această perioadă oamenii ar trebui să facă mai multe fapte bune,
să ierte și să se comporte frumos cu semenii.
Anna Casian-Musteață





