Pe
data de 27 februarie începe Postul Paştilor, care este precedat de Săptămâna
Albă sau a Brânzei. În această perioadă se renunță la alimente din carne,
consumându-se doar brânză, lapte şi ouă. De asemenea, se dezleagă și la pește,
informează Regional.md.
În
zilele de miercuri şi vineri din Săptămâna Albă nu se săvârşeşte Sfânta
Liturghie.
În
noaptea de sâmbătă, spre duminica Lăsatului Sec de brânză, se fac focuri pe
dealuri, prin curţi şi grădini, unde se curăță și se ard uscăturile.
În
duminica Lăsatului sec de brânză se fac mese care se încheie tradiţional cu un
ou fiert, obicei de la care au pornit şi zicătorile: "Cu un ou se astupă
gura acum, cu alt ou se destupă gura la Paşti” sau "Ouşor, ouşor, să-mi
pară Postul uşor!” .
Potrivit
calendarului creştin-ortodox, din Duminica lăsatului sec de carne (19
februarie) nu se mai fac nunţi, până în 23 aprilie (Săptămâna Luminată).
Sursa - Regional.md
Sursa - Regional.md





