Suntem un popor
obișnuit ca la sărbători să ne fie mesele doldora de bucate. Astfel, de pe masa
noastră de Paște nu lipsește niciodată cozonacul,
pasca, ouăle roșii, carnea de miel și de
iepure și diversele salate cu maioneză. În alte regiuni ale lumii însă, meniul pascal este foarte diferit de al
nostru.
Masa de Paște la greci
De Paște, grecii
sărbătoresc cu miel rumenit în cuptor, la foc mic, pe un pat de ierburi
aromatice și ulei de măsline. Acesta este servit lângă un pahar de vin roșu,
sos de mentă sau salate proaspte și o supă din măruntaie de miel, numită Mayiritsa. Prajitura de Paște preferată a grecilor nu e cozonacul sau
pasca, ci niște pânici împletite, făcute cu suc de portocale și seminte de
susan, numite Koullourakiak. De
asemenea, de pe masa de Paște a grecilor nu lipsesc celebrele baclavale cu multă nucă.
Mielul marinat de Paște – preferatul italienilor
În prima zi de
Paște italienii stau acasă și iau masa în familie. De pe masa festivă a
acestora nu lipsesc legumele de
primavară - anghinare, sparanghel, fasole verde, spanac, salată verde, ouă
roșii, miel și dulciuri tradiționale. Chiar și de Paște, italienii pot mânca paste sau orez. Totuși, mâncarea
nelipsită de pe masa italienilor este mielul marinat cu lămâie și rozmarin
sau Abbacchio alla scottadito
(coaste de miel la grătar, servite cu garnitură de cratofi sau anghinare). La
desert, italienii mănâncă Pane di Pasqua,
prăjitura tradițională, asemanatoare cu pasca sau cu cozonacul nostru. De
asemenea, nu lipsesc nici ouăle de
ciocolată.
Tradiții culinare de Paște în Franța
Francezii
celebrează Paștele cu mancare fină. Nelipsit este mielul, fie la cuptor, fie pe frigărui - "les brochettes d'agneau". De Paște francezii mănâncă tarte și multă ciocolată. În orașul Bessières se pregătește un meniu
aparte – o omletă gigantă făcută din
4500 de ouă, din care mănâncă până la 1000 de oameni.
Capirotada – prefetara de Paște a mexicanilor
Mexicanii mănâncă
de Paște capirotada, un fel de
budincă de pâine condimentată, umplută cu stafide, cuişoare, scorţişoară şi
brânză şi populară în timpul perioadei pascale. Se spune că fiecare ingredient
al budincii este un memento al suferinţelor îndurate de Hristos - cuişoarele
amintind de cuiele în care a fost ţintuit, batonul de scorţişoară de crucea de
lemn, iar pâinea de trupul Mântuitorului.
Masa de Paște în SUA – șuncă afumată și ouă de ciocolată
Tradiționalul miel
de Paște din Europa, în SUA este înlocuit cu șunca sau carnea de porc afumată.
Aceasta este servită lângă fasole
vrede sau sparanghel. O tradiție în SUA este cursa cu ouă vopsite din a doua zi de Paște. Aceasta e devenit cunoscută
odată cu promovarea ei chiar pe peluza Casei Albe.
De Paște, oamenii din Jamaica mănâncă chifle
Un meniu mai ciudat
este cel din Jamaica. Aici, creştinii mănâncă de Paşte chifle tăiate în jumătate, pe care se pun felii de brânză, de
obicei din sortimentul cheddar. Aceste chifle conţin stafide şi diferite
mirodenii.
Tu ce mai cunoști despre masa
de Paște din țările lumii?
Anna Casian-Musteață











0 comentarii:
Trimiteți un comentariu