Primăvara își
fac apariția cele mai diverse ierburi bune de consumat, printre care urzica,
leurda și loboda. Acestea au nenumărate proprietăți terapeutice asupra
organismului nostru și de aceea, trebuie consumate în fiecare zi.
Urzica - Urzica
este o plantă de primăvară foarte des întâlnită în gospodăriile tradiționale
românești, poate nu tocmai îndrăgită din cauza dificultății cu care este
culeasă, dar adorată pentru efectele sale benefice asupra organismului. Aceasta
conține numeroase vitamine și nutrienți, printre care: vitaminele A, B1, B2, K
și C, potasiu, fibre, acid folic, calciu, magneziu, zinc, fier.
Datorită
substanțelor antihistaminice, antiastmatice și antiinflamatoare pe care urzica
le conține, ea este un leac foarte bun pentru tratarea diferitor boli, precum
rinita alergică și astmul alergic. Urzica decongestionează căile respiratorii,
ușurează respirația, reduce mâncărimile și secrețiile și reduce inflamarea
mucoaselor.
În rădăcina
urzicii există o substanță care ajută la stimularea creșterii de testosteron.
Studii recente din SUA au demonstrat că utilizarea extractului de urzică ajută
la amplificarea trăsăturilor masculine, îmbunătățește capacitatea organismului
la efort și îi ajută foarte mult pe cei care au deficit de testosteron și se confruntă
cu efeminarea.
Urzica are
proprietăți anstringente și antiinflamatorii care ajută la reducerea
inflamațiilor, calmând astfel hemoroizii, reducând secrețiile, calmând
iritațiile, eliminând sângerările și tonifiind peretele venos.
Leurda - Leurda
este înrudită cu usturoiul, ceapa și arpagicul, cu inflorescența sub formă de
umbrelă, calitățile aromatice și curative fiind cunoscute încă din timpul
romanilor, a triburilor germanice și a celților. Leurda este cunoscută și sub câteva denumiri
populare: usturoi sălbatic, ai-de-padure, usturoita, ai-ciorasc.
În stare
proaspătă, leurda conține din plin vitamina C, uleiuri eterice, dar și magneziu
și fier. Astfel, este cel puțin la fel de sănătoasă ca și ruda ei, usturoiul,
fără a influența însă mirosul corpului. Leurda este eficientă impotriva
fermentării intestinale, a balonărilor și a durerilor asociate. Crește pofta de
mâncare, are efect colagog, de dilatare a vaselor și în același timp reduce
colesterolul.
Cele mai
importante utilizări sunt în tratarea afecțiunilor stomacale și intestinale,
combaterea lipsei apetitului și a stărilor de convalescență. În general, leurda
învigorează corpul, având un efect purificator.
Loboda – Loboda
este o plantă de primăvară extrem de benefică pentru organismul uman, căci ajută
la detoxifierea și curățarea sângelui și este ideală pentru consumul în salate
sau ciorbe. Conține cantități impresionante de vitamine, minerale, fibre și
alți nutrienți extrem de importanți, care întpresc sistemul imunitar.
Primavara este
anotimpul ideal pentru consumul acestei plante, care se găsește deja in piețe.
Poate fi consumată crudă sau fiartă, în salate. De asemenea, loboda poate fi
conservată si pentru iarnă, în borcane, cu sare.
Loboda este
eficientă în tratarea unor afecțiuni precum acnee, astm, chisturi ovariene sau
alergii. Îmbunătățește circulația sanguina, purifică sângele și previne
formarea de cheaguri de sânge.
Previne și
înlătură astenia de primăvară, are efect mineralizant și vitaminizant. Ajută la
detoxifierea generală a organismului, încetinește procesul de îmbătrânire și
ajută la regenerarea celulară.
Are și puternice
efecte diuretice și laxative, fiind ideală în curele de slăbire. Loboda conține
și o cantitate mare de vitamina K care reduce riscul de accident vascular.






0 comentarii:
Trimiteți un comentariu